Beyin damar hasarı nedeniyle ortaya çıkan, tek taraflı kol-bacakta güç kaybı, hissizlik, görme kaybı, konuşma bozukluğu, denge bozukluğu, konuşma-anlama bozukluğu gibi tablolara inme adı verilmektedir. Halk arasında daha çok felç anlamında kullanılmaktadır.
Beyin damar hasarı sonucunda iki tip durum ortaya çıkmaktadır:
Kanamalar %15, damar tıkanıklıkları ise %85 sıklıkta görülmektedir.
Kesin neden bilinmemekle birlikte en çok suçlananlar: Hipertansiyon, damar sertliği, şeker hastalığı, kan pıhtılaşma bozuklukları, sigara, kalp ritim bozuklukları stres, obezite gibi faktörlerdir.
Ani olarak ortaya çıkan, sağ veya sol taraf kol/bacakta güç kaybı, uyuşma, görme bozukluğu, konuşma bozukluğu, dengesizlik, bilinç değişikliği gibi şikayetlerle ortaya çıkabilmektedir. Beynin sağ yarısı vücudun sol yarısını, sol yarısı ise vücudun sağ yarısını ilgilendiren sıkıntılara yol açmaktadır. Bu nedenle ani olarak ortaya çıkan tek taraflı bulgular daima acil ve dikkatli bir şekilde araştırılmalıdır!
Öncelikle hastanın veya yakınlarının anlattıkları, nörolojik muayene ve MR veya tomografi gibi görüntüleme yöntemleri tanı için önemlidir.
İnme yani Felç başlar başlamaz mutlaka en yakın acil servise hastanın yetiştirilmesi önemlidir. Özellikle beyin damar tıkanıklıklarında ilk 3 saatte ilaç tedavisi başlanabilirse hiçbir sekel bırakmadan tablonun düzelmesi mümkün olabilmektedir.
Aspirin tedavisi korunmada sık kullanılan ilaçlardandır. Ancak aspirin direnci nedeniyle koruyuculuğu mutlaka test edilmelidir.
Risk faktörü olan tüm nedenlerden kaçınmaya çalışmak önemlidir. Şeker, hipertansiyon gibi hastalıkların tedavisi şarttır. En sık yapılan yanlışlardan birisi ilaçların düzensiz kullanılmasıdır. İnme geçiren hastalar, özellikle gelişebilecek olumsuzlukların önceden tespit edilebilmesi için kontrollerini aksatmamalıdır.